Owoce, chleb… Czy herbata z cytryną powoduje alzheimera?

Blog ten stworzony jest z myślą, aby zarazić jak najwięcej osób zdrową energią, jaka z niego płynie. Mowa będzie przede wszystkim o zdrowiu. Zdrowym jedzeniu, wykonywaniu czynności, które dodadzą nam wiele zdrowia. Zdrowie będzie myślą przewodnią. A więc zacznijmy od kilku ciekawostek dotyczących zdrowia. Zapraszam!

Owoce, dużo owoców!

Prawdopodobnie jesteście tego świadomi. Wiele z nas nie spożywa owoców, lub spożywa je w dość mizernych ilościach. To niestety błąd. Oczywiście, nikogo nie można przekonywać, aby robił coś wbrew własnej woli. Radzimy jednak, aby zjadać możliwie jak najwięcej owoców. Czy to są polskie jabłka, gruszki, brzoskwinie, albo banany, kiwi, cytryny, granaty, kokosy, arbuzy, ananasy, czy każdy inny owoc niewymieniony tutaj,  wiedzcie, że posiada w swej wartości odżywczej masę witamin. Warto jeść owoce w możliwie jak największych ilościach, ponieważ są to dla naszego organizmu prawdziwe zastrzyki witaminowe.

Chleb naturalny

W popularnych sklepach dostać możemy wiele różnego rodzaju pieczywa. Najbardziej popularnym chlebem jest chleb biały, kupowany często w przeźroczystej folii. Mowa też o białych bułkach, które z reguły dostaniemy po 20gr. Takie pieczywo z reguły posiada dość dużą datę, co jest jednoznaczne z tym, że przy jego produkcji zastosowano substancje konserwujące. Najlepsze pieczywo dostaniemy w mniejszych piekarniach – mamy większą pewność, że nie dostaniemy tam trzymanego przez kilka miesięcy w zamrażalce, odmrażanego chleba. Dobrym wyborem jest również przestawienie się na ciemne pieczywo, zawierające jak najmniej, albo wcale mąki pszennej.

Czy herbata z cytryną powoduje alzheimera?

 

To pytanie jest dość popularne. Czy herbata z cytryną powoduje alzheimera? Odpowiedź brzmi: i tak i nie… Już zmierzamy z wyjaśnieniami…

Proces parzenia herbaty odbywać się powinien za pomocą torebki herbaty oraz wody o temperaturze minimum 80 stopni Celsjusza (tak w ogóle to właśnie 80 stopni jest najlepszą temperaturą do parzenia). Podczas gdy herbata się parzy, a my dodamy cytrynę, wówczas rzeczywiście zachodzą reakcje chemiczne.

Jednak herbatę z cytryną można śmiało pić. Aby nie martwić się tym, czy herbata z cytryną powoduje alzheimera, powinniśmy najpierw zaparzyć herbatę, wyjąć torebkę i bez żadnych obaw dodać tyle cytryny, ile lubimy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *