Deser kremowy z bananami

Do przygotowania tego deseru potrzebne nam będą takie oto następujące składniki: 405 g mleka w proszku pełnego, 205 g masła, 1 pełna szklanka cukru drobnego, 1 opakowanie cukru waniliowego (8 g), 130 ml wody, 6 łyżek ciemnego kakao o niskiej zawartości tłuszczu (na przykład DecoMorreno); na krem – 505 ml śmietany kremówki 36% do ciast i deserów, 2 łyżki cukru drobnego, 1 średnia pomarańcza, 1 łyżeczka żelatyny; ponadto – orzechy, 2 średnie banany, migdały.

Jak przygotować

Przygotowanie – na początek wodę, masło, cukier, cukier waniliowy wymieszajmy i ogrzewajmy, nie przerywając mieszania, aż składniki się połączą. Odstawmy z ognia. Dodajmy mleko w proszku, ciemne kakao, dokładnie wymieszajmy. Natomiast sok wyciśnięty z pomarańczy podgrzejmy i rozpuśćmy w nim żelatynę. Znów schłodzoną śmietanę kremówkę ubijmy z cukrem i skórką otartą z pomarańczy. Całość zmiksujmy z ostudzoną żelatyną. Formę wyłóżmy folią spożywczą. Rozsmarujmy masę czekoladową. Wyłóżmy krem i banany. Całość wstawmy do lodówki na 3 godziny czasu. Następnie wyjmijmy z formy, usuńmy folię, i posypmy na koniec tak przygotowany deser jeszcze orzechami i migdałami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *